Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj işlemi günümüzde rutin olarak genel anestezi altında yapılır. Anestezi altında rahim ağzı kanalı genişletilerek rahmin içine vakum kanülü ile girilir. Vakum yardımıyla rahmin içi tamamen boşaltılarak ultrasonla rahmin içinin boşaltıldığı görülür ve işleme son verilir.
Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer?
Kürtaj işlemi anestezi altında 5 dakika ile 10 dakika arası değişen sürede gerçekleştirilir.
Düşük Sonrası Kürtaj Gerekli mi?
Düşük sonrası kesenin tamamen atıldığı durumlarda kürtaj gerekli değildir. Bu durum, kanama başladıktan sonra ultrason ile takip edilecek, hekiminiz sizi yönlendirecektir. Ayrıca uygun hastalarda ilaçla rahmin içinin boşaltılması da mümkündür. Ancak bu işlemden sonra rahimde kanama devam eder ve rahmin içi tamamen boşaltılamamış olması durumunda tekrar kürtaj yapmak gerekecektir.
Kürtaj Sonrası Kısırlık Olur mu?
Kürtaj yumurtalıkları ve üreme fonksiyonlarını etkilemez. Ancak yapılan işlem veya işlem sonrası olası enfeksiyona bağlı rahim içinde yapışıklık görülürse bu gebeliğin rahme tutunmasını engelleyerek gebeliği olumsuz etkileyecektir. Böyle durumlarda kamerayla rahmin içine girilerek (histeroskopi) yapışıklık açılabilir ve tekrar gebe kalınması sağlanabilir.
Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılabilir?
Kürtaj aşağıdaki durumlardan biri varsa yapılabilir.
- İstenmeyen gebelik
- Anne karnında bebeğin gelişiminin durması
- Bebekte yaşamla bağdaşmayan veya sonraki nesilleri etkileyecek sakatlık olması
- Anne adayının hamile olduğunu bilmeden zararlı maddelere maruz kalması(ilaç, radyasyon vs)
- Gebelik ve doğumun anne hayatını riske attığı durumlar(kalp hastalığı, akciğer hastalığı vs)
- Rahim duvarında kalınlaşma
- Rahim kanseri şüphesi varsa kürtaj tanı ve tedavi için uygulanabilir.
Ülkemizde Kürtaj Yasal mı?
Bilinenin aksine Türkiye’de bebek aldırmak yasak değildir. Belli kurallara dayandığı takdirde Türk Medeni Kanunu’na göre kürtaj yasal kabul edilmektedir.
Evlilik Dışı Kürtaj Yasal mı?
Ülkemizde yasal olarak evlilik dışı kürtaj yapılabilir. Ama halk arasında sanki evlilik dışı kürtaj yapılmaz algısı vardır ancak bu düşünce doğru değildir. Evli olanlar eşinin de onayını alarak kürtaj yaptırabilirken evli olmayanlar 18 yaşından büyüklerse sadece kendi rızaları ile kürtaj yaptırabilirler.
Bekarlar Kürtaj Olabilir mi?
Evet, evli olmayan bekarlar yasal olarak sadece kendi onayları ile kürtaj olabilir. Partnerinin onayına gerek yoktur.
Ancak bekarların kürtaj olabilmesi için 18 yaşından büyük olmaları, yani reşit olmaları gerekir. Bekar hastalar 18 yaşından büyüklerse kendi rızalarıyla tek başlarına hamileliklerini yasal olarak sonlandırabilirler.
18 Yaşından Küçük Kişiler Kürtaj Olabilir mi?
Evet olabilir. Fakat, 18 yaşından küçük kişiler ancak velileri (anne – baba) ya da yasal vasilerinin izni ile kürtaj olabilirler. 15 yaşından küçükler ise aile onayları olsa bile adli makamlara bildirildikten sonra kürtaj olabilirler.
Yasal Kürtaj Süresi Kaçtır?
Yasal kürtaj eğer isteğe bağlı bebek aldırma (çocuk aldırma) amaçlı yapılacaksa 24 Mayıs 1983’te yürürlüğe giren Aile Planlaması Kanununa göre istenmeyen gebelikler 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak sonlandırılabilmektedir.
Ancak, bebekte bir anomali olması, rahim içinde ölmesi ya da gebeliğin devam etmesinin anne sağlığını tehlikeye atması gibi durumlar söz konusu ise, 10 haftadan daha büyük gebeliklerde yasal kürtaj süresi aşıldığından, ancak heyet raporu ile 24. haftaya kadar yasal kürtaj yapılabilmektedir.
Kürtaj İçin Eş Onayı Gerekir mi?
Eğer kadın resmi olarak evli ise gebeliği sonlandırmak için mutlaka eş onayı istenir. Eğer resmi nikah yoksa yani bekar ise ve 18 yaşından büyükse eş onayı gerekmeden kendi rızası ile gebeliğini sonlandırabilir.
15 Yaşında Kürtaj Yapılır mı?
15 yaşında kürtaj yapılabilmesi için ebeveyn onayı gerekir. Anne ve babasının izni ile 15 yaşında genç kız kürtaj olabilir. 15 yaşının altında ise anne babanın onayı yeterli değildir. 15 yaş altı kürtajların resmi kurumlara bildirilmesi gerekir